vendredi 9 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil – Dieta speciala (fibrele solubile si insolubile)

Cel mai important lucru in S.I.I. este dieta. Nu tineti regim, eliminati doar alimentele care va fac rau, cel putin o luna de zile sau cel mai bine pentru toata viata pentru ca persoanele suferinde de acest sindrom pot avea ‘n’ episoade de-a lungul vietii. Daca nu va puteti adapta si nu stiti exact ce regim sa abordati,  va recomand un nutritionist.
In general, oamenii duc lipsa de fibre alimentare in organism, insa sunt esentiale pentru persoanele care sufera de S.I.I. Este gresit inteleasa dieta cu fibre din grau.  Acestea sunt fibre insolubile si prin urmare timpul de transformare in gel in timpul digestiei este mult mai lung...
Fibrele solubile sunt mult mai bine tolerate in timpul digestiei si in acelasi timp stimuleaza tranzitul intestinal. In plus, fibrele solubile sunt transformate in acizi grasi intr-o perioada foarte scurta de timp, acesti acizi stimuleaza la randul lor reabsorbtia de apa si de sodiu in colon, ceea ce diminueaza scaunele moi. Se recomanda cresterea numarului de fibre, treptat de la 20 grame la 30 de grame pe zi.
Este extrem de important sa consumam fibre solubile la toate mesele si sa nu uitam de cele 8 pahare de apa pe zi (250 ml). Fibrele solubile garanteaza transitul normal al intestinului. Trebuie sa reducem pe cat posibil fibrele insolubile (cel putin o luna de zile), apoi sa le reintroducem treptat in dieta, dar sa fim atenti sa verificam daca aceste sunt tolerate pe catre intestin pe termen lung.

De privilegiat - alimente care contin fibre solubile bine tolerate de catre intestin :

-         paine din orz (fara faina din grau), faina din orz, cereale din orz ;
-         paine din ovaz(fara faina din grau), faina din ovaz, cereale din ovaz ;
-         paine integrala de secara ;
-         paine din hrisca ;
-         grane de chia, quinoa sau salba (le gasiti cu siguranta la raionul BIO);

De consumat de preferinta gatite si nu crude: morcovul, cartoful (fara coaja); dovlecelul, zuchini, sparanghel, patata douce, igname sau tapioc.
In general citricele nu sunt foarte bine tolerate de catre intestin, dar daca nu aveti aceste probleme, consumati grefuri si portocale ( sucurile de portocale sau grefuri sa fie neaparat preparate in casa).
Alte fructe care pot fi servite crude sau in compot : capsuni, piersici, nectarine.

De limitat pe cat posibil- alimente care contin foarte multe fibre insolubile

- paine din grau, germeni de grau, cereale din grau, paine cu multicereale, pateuri din faina de grau, malai, seminte de in ;
- fasole verde, brocoli, varza de Bruxelles, varza alba, varza rosie, varza murata;
- mere, pere, papaya, fructe seci ( prune, curmale, caise, etc).

Este posibil sa consumati legume bogate in fibre insolubile in mica cantitate dar numai la sfarsitul mesei si neaparat gatite, pentru ca celelalte alimente pe care le-ati mancat inainte vor fi o protectie asupra stomacului.

!!! Mare atentie la ce mancati : foarte multe produse de patiserie pot contine kamut (cereala produsa in Ungaria)

Nu uitati ca o dieta sanatoasa incepe intotdeauna cu minimum jumatate de ora de mers pe jos pe zi.

Pe curand!