mercredi 29 février 2012

Sa vorbim despre mascarpone...


Mascarpone este un tip de branza de origine italiana, foarte folosit în regiunea Lombardia, unde de altfel este cunoscut inca din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Se spune că numele sau vine de la mascarpa, un produs pe baza de lapte din zona Lombardiei, sau de la mascarpia, cuvantul din dialectul lombardez care desemneaza ricotta, o alta specialitate de branza italiana (desi mascarpone nu e facuta din zer, ca ricotta, ci din branza maturata). Italienii o folosesc deseori în loc de unt sau chiar în loc de parmezan, pentru a ingrosa risotto şi este principalul ingredient din celebra prajitura tiramisu.

Astazi va propun o reteta de tiramisu cu  biscuiti speculoos :
 
-  20 de biscuiti speculoos
-  200 gr de mascarpone
-  4 oua
-  1 cana de cafea expresso
-  lichior amareto
- 100 grame de zahar
- 1 plic de vanilie de Madagascar
- cacao amara

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un pic de sare. Galbenusurile le batem cu zahar si vanilie. Adaugam incet albusurile si mascarpone.
Urmatorul pas, inmuiem biscuitii  in cafeaua cu amareto si ii punem intr-un vas (de preferinta dreptunghiular). Punem primul rand de biscuiti apoi jumatate din crema, punem si al doilea rand apoi iar un rand de crema. Omogenizam bine crema si ornam cu cacao amara. Compozitia o punem in frigider minim 4 ore.