lundi 2 janvier 2012

Uleiul de palmier - un pericol pentru sanatate

Cosumarea in exces a uleiului de palmier, prezent in majoritatea produselor alimentare industriale poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii dar si asupra mediului. In Franta consumul este de circa 2 litri pe an de persoana. Deloc scump si usor de produs in cantitati mari de industria agro-alimentara, uleiul de palmier inlocuieste cu succes uleiul de canola (uleiul de rapita) sau uleiul de floarea soarelui prezente nu de mult in biscuitii si ciocolata din supermarket. Uleiul de palmier contine acizi grasi saturati si de aceea, desi este ulei vegetal, poate duce la valori marite ale colesterolului, dar cel mai grav este faptul ca persoanele care sufera de maladii cardio-vasculare pot avea probleme serioase de sanatate.
Am urmarit de curand un documentar despre uleiul de palmier. Productia uleiului de palmier s-a dublat in 10 ani mai ales in Indonezia, Africa si America latina. E un adevarat dezastru ecologic major deoarece cultura de palmier pentru ulei implica  o defrisare puternica, o deturnare a resurselor alimentare locale, exproprierea si pauperizarea populatiei autohtone. Cert, exista ulei de palmier „bio” sau „durabil”, dar palmierul in mod normal nu are nevoie de ingrasamant ...
Toate produsele de patiserie industriala contin ulei de palmier sau asa numitul ulei vegetal. De la chipsuri, margarina, cartofi semi-prajiti, supe la plic, mancaruri semi-preparate, biscuiti, ciocolata, inghetata si chiar paine. Lista este extrem de lunga...
Cum putem evita acest ulei periculos? Descifrati etichetele...
Cititi cu atentie continutul fiecarui produs pe care il cumparati. Alegeti intotdeauna produse nu neaparat mai scumpe, dar de mai buna calitate. Este mai bine sa cumparati produse bio decat sa puneti in primejdie sanatatea familiei si a dumneavoastra.

Inainte imi placea Nutella... Dupa ce am vizionat clipul asta, nu prea ma mai incanta ...