samedi 10 décembre 2011

S.I.I – Sindromul Intestinului Iritabil – Reduceti pe cat posibil materiile grase din alimente

Materiile grase din alimente stimuleaza extrem de rau asa numitele <reflexe gastro-colice> ale intestinului. Persoanele care sufera de SII sunt extrem de sensibile la miscarile alimentelor in intestin, de aceea este preferabil sa reducem consumarea alimentelor care contin materie grasa. Caloriile provin din lipide si de aceea grasimea nu trebuie sa depaseasca 30 % din totalul de calorii.

De privilegiat – alimentele slabe in grasime

     -     unt de arahide cremos ( in cantitate mica);
-         carne de vitel (in cantitate mica);
-         piept de pui;
-         peste proaspat, congelat sau in conserva (fara ulei sau tomate, doar in sos propriu);
-         soya ( lapte, suc sau tofu) ;
-         orez si bauturi din orez;
-         branza ( materie grasa mai mica de 20 %);
-         prajituri si biscuiti de casa din fibre solubile;
-         covrigei;
-         smantana (materie grasa mai mica de 15 %);
-         lapte (materie grasa mai mica de 15 %);

!!! Lapte recomandat e cel UHT deoarece este foarte bine sterilizat !

De utilizat dar numai cu moderatie :
           
-         margarina;
-         unt;
-         ulei vegetal;
-         maioneza;
-         otet;

De limitat pe cat posibil – alimentele bogate in grasimi

-         carne de vita cu grasime;
-         carne de porc;
-         peste pane;
-         pielea de la pui;
-         lapte de cocos;
-         deserturi bogate in grasimi, produse de patiserie, biscuiti cu unt;

!!! Cititi cu atentie ingredientele alimentelor pe care le cumparati, acestea pot contine ulei vegetal. Stiti care este uleiul vegetal folosit la majoritatea produselor? Uleiul de palmier - cel mai gras ulei si cel mai nociv pentru sanatate.
Nu de mult am vazut un documentar despre uleiul de palmier... din pacate majoritatea producatorilor de alimente il folosesc deoarece este mult mai ieftin decat cel de floarea soarelui.

Pe curand!