dimanche 25 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil –Retete simple


Sa vorbim un pic despre tarhon (estragon)
Tarhonul este o planta aromata si medicinala, originea ei fiind Rusia si Mongolia. Eu am descoperit-o prima oara in supa de perisoare ardeleneasca facuta de soacra mea. M-am indragostit pe loc... aroma ei intensa da un gust extraordinar mancarurilor. Atentie, trebuie folosita cu masura altfel mancarea se amaraste. Inlocuieste cu succes sarea, piperul si otetul.

Din punct de vedere medical :
Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive. Acesta este un digestiv puternic, care regleaza si stimuleaza functia gastrica, dar care ajuta si la asimilarea substantelor nutritive. Este o planta minune si in cazul aerofagiilor, balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor.
Datorita calitatilor sale, tarhonul poate fi de ajutor si in cazul bolilor de ficat si rinichi. Fiind o planta bogata in iod, tarhonul se recomanda in aceeasi masura si persoanelor care sunt la regim fara sare, aroma sa reusind sa imbogateasca mancarea, dandu-i gust.
Tarhonul este utilizat extern si pentru durerile de dinti si inflamarea gingiilor. O solutie preparata din 2 linguri de frunze macerate 10 zile in 250 ml de otet de vin, folosita prin clatirea gurii, poate face minuni. Frunzele de tarhon macerate astfel, pot fi folosite si pentru frectiile pentre durerile de cap sau cele reumatice.
Frunzele sale sunt foarte aromate, dar si bogate in vitamine ( A si C), saruri minerale si iod.

Prima reteta pe care o propun astazi este simpla si extrem de sanatoasa.

Fasole verde cu tarhon

- 200 gr de fasole verde/galbena congelata
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de tarhon proaspat sau uscat
- 1 lingura de ulei de masline Bio
- sare, piper

!!! Un mic secret : orice leguma congelata trebuie pusa in oala cu apa atunci cand apa este rece pentru a-si pastra gustul si proprietatile energetice.

Se fierbe fasolea 7-8 minute. Apoi se lasa la scurs. Se pune pe foc o alta cratita. Se pune uleiul de masline si se lasa sa se incinga bine. Punem fasolea si usturoiul zdrobit cu palma (nu taiat). Se soteaza 2-3 minute. La sfarsit punem tarhonul proaspat (gustul este extrem de puternic) peste fasole, sare si piper.
Soteul de fasole verde merge perfect cu piept de pui la gratar.


O alta reteta pe care am incercat-o si mi-a placut la nebunie este :

Pulpe de pui cu cartofi dulci si morcovi ( reteta canadiana)

- 4 morcovi
- 2 cartofi dulci mai mari ( patata douce)
- 8 esalote ( sau 8 cepe mici)
- 4 pulpe superioare cu os
- rozmarin proaspat sau uscat
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de sirop de artar ( sirop d’erable)
- sare si piper dupa gust.

Incalziti cuptorul la o temperatura de 230’. Taiati cartoful, morcovul si ceapa ‘julien’.
Scoateti pielita pulpelor superioare. Puneti toate ingredientele intr-un vas de iena. Puneti cateii zdrobiti apoi rozmarinul, sarea si piperul. La sfarsit turnati siropul de artar si mestecati pana cand siropul intra in toate ingredientele. Se lasa la cuptor circa 40 de minute.
!!!! Pentru cei cu sensibilitate la stomac. Ceapa si usturoiul nu se mananca, se pun doar pentru aroma.
  
Pe curand!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire