lundi 12 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil – Cateva recomandari


SII este responsabil pentru o degradare mai mult sau mai putin importanta a calitatii  vietii. Totusi, bolnavii pot reduce simptomele prin masuri simple. Introducerea in dieta in functie de toleranta fiecaruia si unele tehnici de relaxare pot ajuta persoanele afectate de acest sindrom.
Alaturi de modificarea regimului alimentar bolnavii sunt sfatuiti sa manance incet (sa acorde cel putin 20 de minute mesei) si sa mestece foarte bine alimentele. De asemenea trebuie evitate pe cat posibil alimentele prea calde sau prea reci.
La pranz, cantitati mai reduse de mancare iar seara masa trebuie mancata inainte cu cel putin 2 ore inainte de culcare. Cel mai important lucru este faptul ca trebuie sa gasim timp sa facem sport (cel putin 1 ora de miscare pe zi) si sa ne consacram unor activitati relaxante pentru a reduce stresul (yoga, pilates, body balance, etc).

Semintele psyllium

Consumul de seminte de psyllium este in mod special indicat pentru reducerea simptomelor colonului iritabil. Acestea provin de la o planta (din genul plantago) si intra in compozitia mai multor produse.
Semintele de psyllium sunt bogate in fibre solubile si contribuie la absorbtia excesului de lichide din fecale. De aceea, ele sunt eficiente atat in cazurile de diaree cat si de constipatie. Semintele trebuie adaugate treptat in alimentatie, desi provoaca rareori reactii alergice. Chiar daca sunt eliberate fara prescriptie medicala, produsele pe baza de psyllium nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani si femeilor insarcinate. Bolnavii de ulcer sau de colita ulceroasa trebuie sa consulte medicul inainte de a lua aceste suplimente de fibre.

Pe curand!