mercredi 7 décembre 2011

S.I.I. - Sindromul Intestinului Iritabil -Ce trebuie sa stim despre aceasta boala?

 Sindromul de intestin iritabil reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipatie. Este o boala cronica, dar care poate fi ameliorata.
Cauza exacta a sindromului de intestin iritabil este necunoscuta. Medicii specialisti cred ca o comunicare intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza acestui sindrom.
O combinatie complexa de elemente, incluzand stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun si neurotransmitatorii, par sa interfere cu mesajele dintre creier si intestin. Aceasta comunicatie anormala determina contractii sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea crampe.
Aceste spasme accelereaza transitul intestinal determinand episoade de costipatie si apoi diaree sau episoade de diaree si apoi constipatie.
Persoanele care sufera de SII au un intestin anormal de sensibil. Nu se cunoaste motivul pentru care intestinele lor reactioneaza puternic la elementele care contribuie la aparitia acestei boli.

Trebuie consultat medicul specialist in urmatoarele cazuri:

- persoanele diagnosticate cu SII si cu agravarea simptomelor, care interfera cu activitatile zilnice sau care nu raspund la tratamentul uzual ;
- oboseala mai accentuata ca de obicei ;
- scadere inexplicabila in greutate ;
- scaderea apetitului alimentar ;
- dureri abdominale care nu sunt asociate cu modificari ale tranzitului intestinal sau care nu se amelioreaza dupa scaun sau dupa emisia de gaze (flatulenta) ;
- dureri abdominale care sunt localizate in una sau mai multe zone ;
- scaun cu sange.

Se recomanda consultarea urmatorilor medici specialisti, care sunt in masura sa diagnosticheze si sa trateze SII:

- medicul de familie ;
- medicul internist.
In cazul in care sunt necesare mai multe investigatii sau daca simptomele nu raspund la tratamentul initial, se recomanda consultarea unei medic gastroenterolog (specializat in sanatatea tractului digestiv). Daca stresul joaca un rol in patalogia SII, poate fi de ajutor consultul unui medic psihiatru sau unui psiholog.
SII este o boala cronica, dar care poate fi tinuta sub control. Tratamentul include modificari ale stilului de viata si depinde de tipul de simptome si de severitatea lor, de interferarea cu activitatile zilnice. Este foarte importanta respectarea recomandarilor de tratament facute de medicul specialist cu ajutorul pacientilor si necesitatilor acestora. Bolnavii trebuie sa cunoasca cat mai multe despre acesta boala, pentru o comunicare buna.
Vom dezbate acest subiect mai pe larg in urmatoarele publicari. Ce trebuie sa mancam atunci cand suferim de S.I.I, ce tipuri de sport trebuie sa facem si multe altele... 
Sper sa va ajut cat mai mult cu sfaturi utile si cat mai practice, nu uitati nu sunteti singurii. Si eu sunt una din persoanele care sufera de S.I.I de cativa ani buni, am invatat sa ma autoeduc, uneori am reusit alteori nu.
Pe curand!