dimanche 12 février 2012

Ciocolata calda ( á la français)

Pentru ca tot este  frig afara si avem mare nevoie de ceva cald pentru organism, va recomand cu caldura aceasta senzationala ciocolata calda :
 
-         500 ml de lapte ( pentru 2 cani)
-         1 lingura pudra de ciocolata
-         1 lingura pudra de cacao
-         2-3 tablete ciocolata pentru patiserie
-         1 varf de lingurita de scortisoara
-         100 ml de frisca sau smantana dulce


Se pune laptele la fiert. Cand incepe sa fiarba se pune pudra de ciocolata, pudra de cacao, tabletele de ciocolata, smantana dulce si scortisoara. Se serveste calda, daca va place mai dulce puteti sa mai puneti si zahar brun sau miere.
Bonne degustation !

dimanche 5 février 2012

Andiva si proprietatile ei curative

Andivele originare din Belgia sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.

Astazi va recomand o reteta extrem de simpla si foarte sanatoasa din zona Picardie (Nordul Frantei) tocmai buna pentru zilele de iarna :

Supa de andive  din zona Picardie

- 2 andive mari
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 1 litru de supa de legume
- 50 grame de unt
-1 galbenus de ou
- 150 grame smanatana
- sare si piper dupa gust

Se pune untul la incins apoi se taie morcovul si ceapa in bucati cat mai mici si se pun in untul incins. Se adauga supa de legume, cartoful cuburi, andivele (spalate intr-un jet de apa foie cu foaie). Se lasa sa se fiarba circa 20 de minute apoi se pun intr-un blender. La sfarsit punem si smantana si galbenusul de ou adaugand treptat supa peste ele. Mai lasam sa fiarba impreuna la foc mic circa 10 minute, punem sare si piper. Servim supa cu patrunjel proaspat si cu paine prajita. Pofta buna.


samedi 4 février 2012

Intrebuintarea curativa a rodiei - mit sau realitate ?

Rodia este un fruct care creste in zonele uscate din sud-estul Asiei, Indiile Orientale si Africa Tropicala. Inca din anul 1769, rodierul a fost introdus de colonistii spanioli in America, unde este cultivat in California si Arizona pentru sucul de rodie devenit atat de popular in toata lumea inca din anii 2000.
Rodia contine 16 % din necesarul zilnic al unui adult de vitamina C, dar  si vitamina B, acid folic, fier, calciu si magneziu.
Suplimentele alimentare sau sucul  de rodie din farmacii se folosesc pentru :
 -reducerea factorilor de risc pentru maladii cardio-vasculare
 -reducerea tensiunii arteriale sistolice
 -reducerea stresului
 -efectele antivirale
 -efectele antibacteriene asupra placii dentare
 -eficienta impotriva cancerului la prostata
 -eficienta impotriva osteo-artritei
 -eficienta impotriva infertilitatii

Desi studiile in domeniu arata ca rodia si sucul de rodie sunt benefice pentru anumite boli inca nu se stie cu exactitate daca este doar un mit sau chiar realitate.

Pe curand!

lundi 9 janvier 2012

Paëlla valenciana - revizitata


In week-end ma uitam la pozele din Spania si mi-am adus aminte de o reteta originala cum numai in Spania gasesti, ingredientul principal fiind sofranul cel mai scump condiment din lume. Este o planta mediteraneana care se utilizeazaa in medicina si alimentatie. In Spania sofranul este cultivat in Provincia La Mancha.
In medicina este utilizat datorita proprietatilor sale afrodisiace, purgative, aromatizate. Este un bun stimulator digestiv.
In homeopatie este utilizat pentru relaxare si impotriva depresiei.

Sofranul este indispensabil  in unele mancaruri cum ar fi :
- risotto in Italia
- paella in Spania
- bouillabaisse in Franta (Regiunea Provence)
- aromatizarea mancarurilor de miel, orez, pui, oaie in tarile arabe.

Paëlla era pe vremuri considerata mancarea saracilor. In fiecare week-end familia se reunea la masa si fiecare aducea ce avea pe acasa. Asa ca mi-am ‘consultat’ frigiderul si am constatat ca am ingredientele principale pentru o paëlla valenciana:

- un chorizo dulce sau picant
- un ardei gras rosu
- un ardei iute
- 4 pulpe de pui superioare
- 100 gr de costita
- 100 gr de fasole verde
- 200 gr de creveti decorticati
- 200 gr de fructe de mare
- 2 rosii proaspete decojite
- 1 ceapa medie
- 1 esalota
- 2 catei de usturoi
- 1 cana de orez basmati
- 1 cana de vin alb sec
-1 pachet de sofran
- 2 cani de supa de legume
- ulei de masline
- sare

Am calit prima oara  ardeiul gras, ardeiul iute, ceapa, usturoiul si am adaugat rosiile proaspete  decojite. Am pus la fiert in apa clocotita fructele de mare ( pentru ca au un miros puternic atunci cand sunt proaspete). Am scos legumele si le-am pus deoparte, apoi am prajit pulpele si costita. Am adaugat apoi legumele peste carne, fasolea verde, orezul, cana de vin, fructele de mare si cele 2 cani de supa de legume. Trebuie mestecat continuu pentru a nu se lipi. Adaugam crevetii si sofranul si mai lasam sa fiarba inca 10 minute.

Pe curand cu noi retete!

lundi 2 janvier 2012

Uleiul de palmier - un pericol pentru sanatate

Cosumarea in exces a uleiului de palmier, prezent in majoritatea produselor alimentare industriale poate avea consecinte nefaste asupra sanatatii dar si asupra mediului. In Franta consumul este de circa 2 litri pe an de persoana. Deloc scump si usor de produs in cantitati mari de industria agro-alimentara, uleiul de palmier inlocuieste cu succes uleiul de canola (uleiul de rapita) sau uleiul de floarea soarelui prezente nu de mult in biscuitii si ciocolata din supermarket. Uleiul de palmier contine acizi grasi saturati si de aceea, desi este ulei vegetal, poate duce la valori marite ale colesterolului, dar cel mai grav este faptul ca persoanele care sufera de maladii cardio-vasculare pot avea probleme serioase de sanatate.
Am urmarit de curand un documentar despre uleiul de palmier. Productia uleiului de palmier s-a dublat in 10 ani mai ales in Indonezia, Africa si America latina. E un adevarat dezastru ecologic major deoarece cultura de palmier pentru ulei implica  o defrisare puternica, o deturnare a resurselor alimentare locale, exproprierea si pauperizarea populatiei autohtone. Cert, exista ulei de palmier „bio” sau „durabil”, dar palmierul in mod normal nu are nevoie de ingrasamant ...
Toate produsele de patiserie industriala contin ulei de palmier sau asa numitul ulei vegetal. De la chipsuri, margarina, cartofi semi-prajiti, supe la plic, mancaruri semi-preparate, biscuiti, ciocolata, inghetata si chiar paine. Lista este extrem de lunga...
Cum putem evita acest ulei periculos? Descifrati etichetele...
Cititi cu atentie continutul fiecarui produs pe care il cumparati. Alegeti intotdeauna produse nu neaparat mai scumpe, dar de mai buna calitate. Este mai bine sa cumparati produse bio decat sa puneti in primejdie sanatatea familiei si a dumneavoastra.

Inainte imi placea Nutella... Dupa ce am vizionat clipul asta, nu prea ma mai incanta ...

samedi 31 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil - Boulghour

Am mai descoperit o cereala „minune” la raionul bio, extrem de buna la stomac si care are cam aceleasi proprietati ca si quinoa. Boulghour este o cereala de origine turca; este de fapt un grau dur care se gateste la vapori. Aceasta planta are aceleasi valori energetice ca si pastele sau grisul. Este bogata in fier, fosfor, magneziu si vitamine.

Va recomand o reteta simpla si sanatoasa :

Pilaf de boulghour cu creveti

-         10 creveti decorticati
-         2 rosii proaspete decojite
-         chimen, coriandru, busuioc, sare, piper alb
-         1 ½ ceasca de boulghour
-         3 cesti de apa
-         1 ceasca de orez
-         1 cub Knorr de legume
-         1 pahar de vin alb sec (250 ml)
-         1 mana de sparanghel
-         2 linguri de muguri de pin
-         1 ardei gras copt ( eu il ung cu un pic de ulei de masline si il pun la cuptor, apoi il intorc pana se coace bine).

Punem apa la fiert. Adaugam un pic de sare. Dupa ce s-a fiert punem boulghour-ul, orezul si cubul de legume. Il lasam sa fiarba amestecand continuu. Se adauga apoi rosiile decojite si condimentele.
Separat punem sparanghelul la fiert circa 10-15 mn si punem crevetii la prajit intr-o cratita cu ulei de masline si un pahar de vin alb.
Peste orez si bourghour se pun crevetii si sparanghelul si la sfarsit ornam cu muguri de pin si ardeiul copt.

Pe curand!

lundi 26 décembre 2011

S.I.I. – Sindromul Intestinului Iritabil –Quinoa

Quinoa este o planta traditionala sud-americana, cu proprietati deosebite ca spanacul sau sfecla rosie. Toti nutritionistii o recomanda datorita faptului ca este bogata in proteine, slaba in lipide si fara gluten.Quinoa se gaseste la raionul de produse bio din orice supermarket.
Am descoperit 2 retete extrem de interesante pe care le-am si pus in practica

1. Quinoa cu pui
- 250 gr de quinoa
- 1 ceapa medie
- ardei gras de diverse culori
- 200 gr de rosii proaspete(fara pielita)
- 500 gr de piept de pui dezosat
- 1 catel de usturoi
- ½ de lingurita de paprika dulce (facultativ - doar pt culoare)
-sare, piper si patrunjel
Fierbeti quinoa circa 10-15 minute  ( la ½ de pahar de quinoa – 1 pahar de apa).Tocati marunt legumele si pieptul de pui. Prajiti 5 minute puiul in 2 linguri de ulei de masline. Adaugati apoi quinoa, paprika si legumele. La sfarsit sarea, piperul si patrunjelul. E de preferabil ca aceasta mancare sa se faca intr-un wok deoarece este mai usor de manevrat iar legumele si puiul se gatesc extrem de repede.

O alta reteta care o propun astazi este :

2. Quinoa cu pui si legumele soarelui
- 250 gr de quinoa
- 1 ceapa medie
- 2-3 esalote
- 1 dovlecel zuchini
- 1 vanata
- 1 ardei gras rosu
- 200 gr de rosii proaspete(fara pielita)
- 500 gr de piept de pui dezosat
- 1 catel de usturoi
- ½ de lingurita de paprika dulce (facultativ - doar pt culoare)
-sare, piper si patrunjel
Procedeul este acelasi ca si la prima reteta.

!!!Cu quinoa puteti prepara mancaruri dar si deserturi delicioase. Este extrem de buna pentru transitul intestinal lent alaturi de o apa minerala plata cu continut bogat de magneziu.

Pe curand!